PostHeaderIcon Комари в двора

Няма нищо по-дразнещо от това комари да ни нажилят на решето, докато сме в двора до езерото и сме се отдали на заслужена почивка в края на деня.

В България вече се срещат комари от родовете на маларийния комар Анафелес, тигровия комар Аедес( жълта треска,денга),и познатия немаларийен комар Кулекс(нилска треска).

Развитието на комарите се осъществява чрез пълна метаморфоза: яйце – ларва – какавида –възрастен индивид (имаго) и е тясно свързано с водна среда, където протичат първите три фази от живота им.За 2-4 дни в тях се оформят органите на възрастния комар. Новоизлюпените комари са бавноподвижни и остават на повърхността на водата  …Точно затова е важно езерото да бъде правилно зарибено!

Трябва внимателно да подберем рибите, като използваме само такива, които са миролюбиви и без съмнение,да имаме ангажимент да се грижим за тях.

Например подходящо е освен Кои в езерцето да има и различни породи Златни рибки и редките,но ценни за екосистемата златни и сини Орфи,златни Червеноперки,Върловки,като последните три вида  плувайки на ята увличат и другите рибки към повърхността и са основен унищожител на ларви и насекоми.Поповите лъжички,младите жабки също в хранителната верига унищожаваща комарите.


 

Comments are closed.

Search